Forum FORUM REKLAMOWE Strona Główna FORUM REKLAMOWE
DARMOWA REKLAMA TWOJEJ STRONY NA FORUM REKLAMOWYM
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak przechowywać pieczarki?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM REKLAMOWE Strona Główna -> REKLAMA BLOGÓW
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pilok



Dołączył: 16 Lip 2020
Posty: 3

PostWysłany: Czw Lip 16, 2020 09:38    Temat postu: Jak przechowywać pieczarki? Odpowiedz z cytatem

Bardzo chętnie jemy pieczarki w różnych daniach. Nie są to grzyby zbyt trwałe. Zwykle 2-3 dni wystarczą, by straciły swój smak, aromat i elastyczność. Jeśli zatem chcemy nieco wydłużyć termin przydatności pieczarek, należy je odpowiednio przechowywać.

O ile uprawa pieczarek wymaga nieco wiedzy i umiejętności, dlatego też zajmują się nią specjaliści i miłośnicy grzybów, o tyle tworzenie z nich potraw oraz przygotowywanie do dalszej obróbki nie jest niczym skomplikowanym.

Jak przygotować pieczarki do przechowywania?


W celu przygotowania pieczarek do dalszego przechowywania należy przede wszystkim usunąć wszystkie zabrudzenia z podstawy trzonu. Do oczyszczania grzybów najlepiej użyć niewielkiej szczoteczki oraz papierowego ręcznika.

W lodówce pieczarka biała przetrwa maksymalnie do 4 dni, brązowa — ok. 6. Warto pamiętać jednak, że nie należy przechowywać grzybów w temperaturze wyższej niż 2°C. Jeżeli zatem wkładamy pieczarki do lodówki, połóżmy je na najwyższej półce, gdzie zwykle jest najchłodniej. Jeśli chcemy dłużej przechowywać pieczarkę, powinniśmy ją zamrozić lub ususzyć. Świetnie nadają się również do marynowania czy konserwowania.

Co jeszcze warto wiedzieć o pieczarkach?


Bardzo często popełniamy błąd podczas przygotowywania pieczarek, a mianowicie obieramy je. Nie jest to konieczne. Wystarczy pieczarki delikatnie wyszczotkować lub opłukać zimną, bieżącą wodą. To najlepszy sposób na oczyszczenie pieczarki przed przygotowywaniem potraw lub przechowywaniem.

Warto również wiedzieć, że pieczarka to grzyb, który świetnie nadaje się do spożywania na surowo. Surową pieczarkę należy przyrządzić na krótko przed spożyciem i używać wyłącznie jak najświeższych grzybów.

Przygotowując pieczarkę, należy również uważać z solą oraz innymi ziołami, których intensywny smak może przyćmić subtelny aromat grzyba.



Wpis z bloga RAWONA producent pieczarek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama






Wysłany: Czw Lip 16, 2020 09:38    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM REKLAMOWE Strona Główna -> REKLAMA BLOGÓW Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FORUM REKLAMOWE  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group