Forum FORUM REKLAMOWE Strona Główna FORUM REKLAMOWE
DARMOWA REKLAMA TWOJEJ STRONY NA FORUM REKLAMOWYM
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak poznać, czy pieczarki są świeże?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM REKLAMOWE Strona Główna -> REKLAMA - INNE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malgoniai



Dołączył: 29 Paź 2020
Posty: 3

PostWysłany: Czw Paź 29, 2020 16:53    Temat postu: Jak poznać, czy pieczarki są świeże? Odpowiedz z cytatem

Pieczarki to grzyby, które bardzo często goszczą na naszych stołach. W kuchni stosujemy je przez cały rok, bez względu na sezon i wykorzystywane są zarówno na co dzień, jak i jako składnik wielu świątecznych potraw. Wyróżniają się bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Dodatkowo mają wiele składników odżywczych, takich jak białko, witaminy (E, D, B), cynk, selen oraz aminokwasy esencjonalne. Zalecane są w diecie wegetariańskiej ze względu na dużą zawartość białka oraz witaminy B.

Pamiętać należy jednak, że tylko pieczarka świeża, odpowiednio przechowywana i oczyszczona będzie stanowić cenny i smaczny składnik naszych potraw. Warto więc przekonać się, jak kupować i przechowywać grzyby.

Na co zwracać uwagę kupując pieczarki?
Świeże pieczarki rozpoznamy po mocnym i zamkniętym kapeluszu. Raczej powinniśmy unikać kupowania pieczarek potłuczonych, wilgotnych o miękkim kapeluszu. Zaciemnione miejsca na pieczarce świadczą o tym, że grzyb stracił już nieco swojej naturalnej wilgoci i nie jest świeży, a więc nie zagwarantuje nam oczekiwanego smaku oraz aromatu.

W sklepach najczęściej można znaleźć białe i brązowe pieczarki. To nie jedyne gatunki tych grzybów, jednak najbardziej powszechne. Im ciemniejszy naturalny odcień pieczarki, tym cechuje się ona intensywniejszym smakiem. Brązowe pieczarki są nieco trwalsze niż białe i zwykle mniej wrażliwe na potłuczenia.

Szukasz stałego dostawcy pieczarek? Sprawdź naszą firmę
producent pieczarek – Rawona

Przechowywanie pieczarek
Pieczarki nie są grzybami zbyt trwałymi. Najlepiej przygotować i spożyć je bezpośrednio w dniu zakupu. Mogą być przechowywane ok. 2-3 dni w lodówce, zapakowane w papier lub tekturę. Do przechowywania pieczarek nie nadaje się folia czy też plastikowe opakowania, które sprzyjają ich psuciu. Dobrym rozwiązaniem jest również mrożenie pieczarek, po uprzednim umyciu, oczyszczeniu i pokrojeniu w drobne plasterki. Dzięki temu pieczarki nieco dłużej zachowają swój smak oraz najcenniejsze wartości odżywcze.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama






Wysłany: Czw Paź 29, 2020 16:53    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM REKLAMOWE Strona Główna -> REKLAMA - INNE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FORUM REKLAMOWE  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group